Dla pszczół pyłek kwiatowy jest cennym pokarmem o wysokiej zawartości białka, tłuszczów, węglowodanów, witamin, aminokwasów i innych niezbędnych dla życia związków. Przy niedostatku pyłku rozmnażanie pszczół ustaje, pszczoły szybko słabną, stają się niezdolne do pracy i przedwcześnie giną.
Wśród głównych grup substancji w największej ilości występują w pyłku kwiatowym cukry (33,7%), następnie białko ogólne (23,9%), celuloza (22,4%), woda (9,5%), lipidy całkowite (5,4%), biopierwiastki (1,3%), związki fenolowe (1,2%) i witaminy (0,2%). Wymienione składniki dają ogólną wartość 97,6% (tab. poniżej). Około 70% substancji znajdujących się w pyłku kwiatowym (wyłączając wodę i celulozę) odznacza się działaniem biologicznym.
Skład chemiczny pyłku
|
Składniki |
Średnia zawartość (%) |
|
Białko ogólne |
23,9 |
|
Lipidy całkowite |
5,4 |
|
Cukry |
33,7 |
|
Związki fenolowe i triterpenowe |
1,2 |
|
Witaminy |
0,2 |
|
Biopierwiastki |
1,3 |
|
Inne składniki |
9,5 |
|
Łącznie |
97,6 |
|
|
|
Właściwości odżywcze i lecznicze produktów pszczelich znane były od czasów prehistorycznych. Były one wykorzystywane nie tylko w postaci artykułów żywnościowych, ale również jako leki stosowane w różnego rodzaju dolegliwościach. Współcześnie nauka potwierdza ich lecznicze właściwości. Pszczoły zbierają z kwiatów pyłek, mieszają z odrobiną miodu, nektaru i wzbogacając wydzieliną własnych gruczołów w postaci uformowanych kulek, obnóży przenoszą do ula w specjalnych koszyczkach na tylnych obnóżach. Pyłek kwiatowy (obnóża) nazywany często pyłkiem pszczelim stanowi kompozycję wielu ważnych dla organizmu człowieka składników odżywczych. Pyłek kwiatowy (obnóże) można wykorzystać z powodzeniem jako suplement diety. Pyłek kwiatowy odznacza się silnym działaniem adaptogennym.

|
Składniki |
W 100g |
W 1łyżeczce (10g) |
|---|---|---|
|
Energia |
262 kcal |
26 kcal |
|
Białko |
20,1g |
2g |
|
Tłuszcz |
4g |
0g |
|
Węglowodany |
36,1g |
4g |
|
Błonnik |
6,4g |
1g |
Pyłek kwiatowy jest produktem bardzo bogatym w biologicznie aktywne substancje. W ziarnach pyłku pochodzących z różnych gatunków roślin stwierdzono obecność ponad 250 substancji. Do zasadniczych grup związków należą białka i aminokwasy, flawonoidy, węglowodany, lipidy i kwasy tłuszczowe, enzymy i koenzymy, witaminy oraz sole mineralne.
|
Składniki biologiczne pyłku kwiatowego |
Właściwości lecznicze |
|
Męskie fitohormony |
przeciwutleniające |
|
Niezbędne aminokwasy |
anaboliczne |
|
Wszystkie rodzaje witamin |
odnawiające |
|
Makro- i mikroelementy |
ochraniające komórki |
|
Nienasycone kwasy tłuszczowe |
przeciwbakteryjne |
|
Fenole i kwasy fenolowe |
immunoregulujące, przeciwzapalne |
|
Flawonoidy |
ochraniające przed napromieniowaniem, żółciopędne |
|
Alkaloidy, glikozydy |
ochraniające przed niedokrwistością |
|
Cukry (w tym pochodzące z nektaru) |
wzmacniające naczynia włosowate |
|
Białka roślinne |
przeciwmiażdżycowe, ogólnie wzmacniające |
Właściwości biologiczne (źródło: Hodowla pszczół pod redakcją naukową prof. dr hab. Jerzego Wilde, prof. dr hab. Jarosława Prabuckiego)
W badaniach klinicznych za najważniejsze właściwości biologiczne uznano: odżywcze, regeneracyjne, hipolipemiczne (zmniejszające stężenie lipidów w surowicy krwi, odtruwające (detoksykacyjne), adaptogenne, antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwalergiczne, przeciwnowotworowe.
Właściwości medyczne (źródło: Hodowla pszczół pod redakcją naukową prof. dr hab. Jerzego Wilde, prof. dr hab. Jarosława Prabuckiego)
W badaniach i profilaktyce medycznej wykazano między innymi, że pyłek kwiatowy stosowany w postaci różnych preparatów daje dobre wyniki w leczeniu: hiperlipidemii i miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, choroby nadciśnieniowej, zapalenia mięśnia sercowego, anemii, chronicznych obstrukcji, wzdęć i infekcji jelita grubego, impotencji u mężczyzn, chorób nowotworowych, schorzeń wątroby o różnej etiologii, stanów zapalnych i przerostu gruczołu krokowego, niedokrwistości wynikającej z niedoboru żelaza, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, chorób układu oddechowego, chorób nerwowych, psychicznych, alergicznych, tężyczki, rogowacenia białego, i opryszczkowego zapalenia skóry.
Pasieka spełnia wymogi weterynaryjne nałożone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 grudnia 2006r. przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego Jest wpisana do wykazu pasiek prowadzących sprzedaż bezpośrednią produktów pszczelich pod

GOSPODARSTWO PASIECZNE
PASIEKATWOREK
Eugeniusz Tworek
Nowogard woj. zachodniopomorskie
Licznik odwiedzin
Odwiedza nas 27 gości oraz 0 użytkowników.