Pszczoły posiadają niezwykłą zdolności adaptacji do zmiennych warunków dzięki, której od 120 milionów lat z powodzeniem radzą sobie ze zmieniającym się środowiskiem w którym bytują. Jest to możliwe miedzy innymi tym, że pszczela rodzina posiada umiejętności do skutecznego zapobiegania chorobom. Te zdolności rodziny pszczelej sprawiły, że ludzie od wieków wykorzystywali działanie produktów pszczelich w leczeniu i profilaktyce zdrowotnej. Człowiek znał produkty pszczele i korzystał z ich dobrodziejstwa od zarania swoich dziejów.
W starożytnej Grecji i Rzymie stosowano je jako farmaceutyki i kosmetyki. Wergiliusz w swoich dziełach zamieszczał praktyczne rady dotyczące produktów pszczelich, Hipokrates leczył miodem rany i choroby wątroby. Starożytni Asyryjczycy i Egipcjanie znali przeciwbakteryjne właściwości miodu i wosku, ponieważ grzebali w nich swoich zmarłych, a propolisem balsamowali zwłoki. Ówczesne kobiety używały miodu, pyłku pszczelego i propolisu jako surowców do sporządzania kremów poprawiających cerę oraz szminek, którymi upiększały powieki i usta. Królowa Kleopatra dla pielęgnacji urody kąpała się w oślim mleku i miodzie. W starożytnych egipskich grobowcach archeolodzy wielokrotnie odkrywali naczynia z miodem, który pomimo upływu tysięcy lat nadal nadawał się do spożycia. W czasach współczesnych apiterapia była powszechnie stosowana jako uznana metoda lecznicza do lat 40-tych ubiegłego stulecia, kiedy to na farmaceutyczną scenę wkroczyły antybiotyki. I choć nawoływanie do rezygnacji z farmakoterapii opartej na środkach pozyskiwanych chemicznie byłoby błędem, nie można jednak zaprzeczyć, że jest ona często nadużywana.
źródło: Skarbnica zdrowia - Sądecki Bartnik
źródło: Skarbnica zdrowia - Sądecki Bartnik
źródło: Skarbnica zdrowia - Sądecki Bartnik
źródło: Skarbnica zdrowia - Sądecki Bartnik
29 października 2018 r. TVP 2 w programie pytanie na śniadanie wyemitowało program poświęcony produktom pszczelim:
Pszczoły ratują chorych na nowotwór
Przełomowe odkrycie polskich naukowców. Bromatolodzy z Białegostoku - na czele z uznanym autorytetem profesor Marią Borawską - donoszą o niezwykłym odkryciu. Polskie pszczoły i wytwarzany przez nie propolis hamują rozwój glejaka - nowotworu, na który co roku umiera w kraju kilka tysięcy pacjentów.
Materiał można obejrzeć na załączonym poniżej linku – przed materiałem zostaną wyświetlone krótkie reklamy emitowane przez TVP
Źródło:
https://pytanienasniadanie.tvp.pl/39688709/pszczoly-ratuja-chorych-na-nowotwor
Pasieka spełnia wymogi weterynaryjne nałożone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 grudnia 2006r. przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego Jest wpisana do wykazu pasiek prowadzących sprzedaż bezpośrednią produktów pszczelich pod

GOSPODARSTWO PASIECZNE
PASIEKATWOREK
Eugeniusz Tworek
Nowogard woj. zachodniopomorskie
Licznik odwiedzin
Odwiedza nas 7 gości oraz 0 użytkowników.