Ciekawostki

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
  • Zwiększona śmiertelności pszczół zagraża produkcji żywności i stabilności środowiska w Unii Europejskiej. Bruksela przyjęła raport    wzywający władze UE i rządy do zwiększenia wysiłków i nakładów na rzecz ochrony pszczół.
  • Spada liczebność rodzin pszczelich.
  • W Polsce pod tym względem nie jest dobrze, chociaż lepiej niż w innych krajach.
  • Największy niedobór pszczół odczuwalny jest w Niemczech, Francji czy Włoch.
  • U nas żyje obecnie ok. 890 tys. rodzin pszczelich, a powinno ich być 2 mln.
  • W Niemczech żyje ich tylko ok. 720 tys., a powinno być 5 mln - poinformował "Puls Biznesu"Tadeusz Sabat, prezydent Polskiego Związku Pszczelarskiego.
  • Zdaniem ekspertów, najważniejszą przyczyną wymierania pszczół jest stosowanie w rolnictwie toksycznych dla nich typów pestycydów.
  • Szacuje się, że 84 proc. gatunków roślin i 76 proc. produkcji żywności w Europie zależy od zapylania przez pszczoły.
  • Jedynka Polskie Radio - Audycja  Teresy Martyki  - [posłuchaj]  " Ginięcie pszczelich rodzin"
  • "Miód jest to zupełny drobiazg w przypadku znaczenia pszczół dla człowieka" - Trójka Polskie Radio - Giną pszczoły, mogą zginąć ludzie [posłuchaj "Pszczoły w Raporcie o stanie świata"] 
  • W Jurze Szwabskiej znaleziono skamieniałe pszczoły miodne, których wiek szacuje się na 6 mln lat.
  • MIÓD jako naturalny produkt spożywczy, słodki, wysokokaloryczny i leczniczy znajduje zastosowanie od wielu tysięcy lat.
  • W zapiskach sumeryjskich sprzed 4000 lat zalecano miód jako produkt odżywczy i leczniczy.
  • Hipokrates uważany za ojca medycyny (V w. p.ch.) stosował miód w sporządzaniu maści, słodzeniu wywarów ziół.
  • Jego uczniowie opracowali ponad 300 recept z miodem.
  • W grobowcach faraonów znajdowano miód nadający się do spożycia.
  • Antybiotyczne działanie propolisu znali już Inkowie.
  • W starożytnym Egipcie trzymano pszczoły w glinianych rurach jako "zwierzęta domowe".
  • W starożytności i do późnego średniowiecza miód był jedyną substancją słodzącą.
  • Aby wytworzyć 1 kg miodu, pszczoła musi przysiąść około 4 miliony razy na kwiatach.
  • Pszczoła przez całe życie wyprodukuje około 1 łyżeczkę miodu
  • Pszczoła po użądleniu umiera.
  • Pszczoła potrafi lecieć z prędkością 25 km/godz
  • Podczas lotu pszczoła zużywa w ciągu każdej minuty ponad 0,3 mg pokarmu.
  • Pszczoła podczas jednego wylotu z ula odwiedza od 50 do 100 kwiatów.
  • Pszczoły do nawigacji używają słońca jako kompasu.
  • Pszczoły muszą odwiedzić ponad 2 mln kwiatów, żeby wyprodukować 1 kg miodu, pokonują przy tym  dystans ok. 80 000 km, co można porównać do dwóch okrążeń ziemi po równiku.
  • Pszczoły mogą przenosić w wolu miodowym nektar z przeszło tysiąca kwiatów.
  • W pszczelej rodzinie żyje kilka tysięcy trutni, których jedynym zadaniem jest zapładnianie pszczoły matki podczas jej lotu.
  • Do zapłodnienia pszczoły matki potrzebnych jest od 8 do 15 trutni.
  • Truteń nie posiada żądła.
  • Matka pszczela potrafi złożyć ok. 2000 jajeczek w ciągu dnia.
  • Larwy pszczół w pierwszych 2 - 3 dniach swojego życia są karmione mleczkiem pszczelim.
  • Matki pszczele są karmione mleczkiem pszczelim przez całe życie.
  • Matka pszczela w przeciągu swego życia opuszcza ul jedynie w celu wykonania lotu zwiadowczego, zapłodnienia oraz przy podziale rodziny pszczelej z rojem.
  • Matka pszczla posiada żądło.
  • Ziarna pyłku kwiatowego ze względu na swoją twardą otoczkę są praktycznie niezniszczalne, mogą być przechowywane bez ograniczeń i przetrwać miliony lat.
  • Podczas odwiedzania kwiatów przez pszczołę na jej owłosieniu bywa od kilkudziesięciu tysięcy do 3-5 mln ziaren pyłku.
  • Dwa obnóża, z których każdy ma masę 10-12 mg, zawierają 3 - 4 mln ziaren pyłku; aby zebrać tyle pyłku, pszczoła musi odwiedzić ok. 500 kwiatów.
  • Spośród roślin kwiatowych zapylanych przez owady nektar wydziela blisko 250 gatunków.
  • Przy temperaturze powietrza poniżej +10°C i powyżej +38°C kwiaty nie wydzielają nektaru.
  • W jednej komórce plastra mieści się do 18 przyniesionych przez pszczoły z każdego lotu par porcji obnóży, których ogólna masa wynosi 140-180 mg.
  • W ciągu jednego dnia rodzina pszczela zbiera od 100-400 g obnóży, a w ciągu jednego sezonu pszczelarskiego 25-30 kg, a czasem nawet do 55 kg pyłku.
  • Kwiaty rzepaku na powierzchni 1 ha wytwarzają do 130 kg pyłku, kwiaty gryki siewnej - prawie 400 kg, lucerny siewnej - od 78 do 323 kg, a koniczyny czerwonej - 30 kg.
  • Na wychów 1 kg (10 000) pszczół rodzina pszczela zużywa od 0,9 do 1,5 kg pyłku, zależnie od jakości zawartych w nim składników pokarmowych.
  • Miód wykazuje największą skłonność do krystalizacji w temperaturze 14-15°C, a najmniejszą - w temperaturze od 4 do 10°C i powyżej 30°C.
  • Miód podgrzany powyżej 42o C traci część  swoich właściwości leczniczych.
  • Wosk pszczeli już od przynajmniej 5 000 lat jest w różny sposób wykorzystywany przez człowieka.
  • 1 kg pszczół może wypocić 0,5 kg wosku.
  • Aby wypocić 1 kg wosku, rodzina pszczela zużywa 3,6 kg miodu.
  • Wosk topi się w temperaturze 63°C, krzepnie w temperaturze 62°C, traci wodę w temperaturze od 95°C do 105°C, wrze w temperaturze powyżej 300°C.
  • Jedna łuseczka woskowa wypocona przez gruczoł woskowy pszczoły ma masę 0,25 mg.
  • Na zbudowanie jednej komórki pszczoły zużywają 13 mg wosku, czyli 50 łuseczek woskowych, na komórkę trutową 29-30 mg, czyli 112-120 łuseczek woskowych.

Pasieka spełnia wymogi weterynaryjne nałożone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 29 grudnia 2006r. przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego 
Jest wpisana do wykazu pasiek prowadzących sprzedaż bezpośrednią produktów pszczelich 
pod WNI 32045608

Dane kontaktowe

Adres

GOSPODARSTWO PASIECZNE
PASIEKATWOREK
Eugeniusz Tworek
Nowogard woj. zachodniopomorskie

wet. nr ewid. 320452126

Tel. +48 500 553 190
Email Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Licznik odwiedzin

Odwiedza nas 3 gości oraz 0 użytkowników.

Dzisiaj 8

Wczoraj 63

W tym tygodniu 8

W tym miesiącu 1085

Od początku 85720

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account