Pierzga

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Kilka słów o pierzdze

Pierzga jest  to pyłek kwiatowy zmieszany z miodem i wydzieliną gruczołów ślinowych pszczoły. Zebrany, w postaci obnóży, dokładnie ubity w komórkach plastra pszczelego i pokryty z wierzchu warstewką miodu, w celu zabezpieczenia go przed dostępem powietrza. W temperaturze gniazda i beztlenowych warunkach poddany fermentacji pod wpływem bakterii kwasu mlekowego co go konserwuje i czyni łatwostrawnym.    W pierzdze jest duża zawartość kwasu mlekowego – ponad 3 %. Pierzga zawiera więcej peptydów i wolnych aminokwasów aniżeli pyłek, natomiast białko jest bardziej aktywne biologicznie i znacznie łatwiej przyswajalne. Jest bogata w witaminy (A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, K, P i PP) szczególnie z grupy B, E i K, posiada pierwiastki: potas, żelazo, selen, magnez, miedź, krzem, chlor, siarkę, mangan. W wyniku przemian biody­namicznych związanych z procesem jej powstawania wzrasta znacznie zawartość enzymów, z których najważniejsze to: inwertaza, katalaza, pepsyna, trypsyna, lipaza i laktaza. Pierzga posiada szerokie zastosowanie lecznicze. Właściwości antybakteryjne i odtruwające, przyśpieszają metabolizm, pierzga wzmacnia układ odpornościowy. Pomocna jest przy obstrukcjach jak i innych problemach układu trawiennego. Ma działanie wzmacniające i regenerujące w okresie szczególnego narażenia na czynniki szkodliwe (po chorobach, przy rekonwalescencji, po operacjach, w niedoborach witamin i minerałów). Zapobiegawczo i leczniczo stosuje się ją przy anemii. Dzięki swoim składnikom wzmacnia psychicznie w stanach depresyjnych, w stresie, przy pracy umysłowej. Pierzga zawiera szeroką i bogatą paletę składników, dzięki czemu jest bardzo dobrym pokarmem odżywczym, reguluje działanie narządów i układów organizmu, stymuluje prace gruczołów dokrewnych. Zwiększa szybkość tworzenia i odbudowy komórek ciała. Pierzga ma specyficzny lekko kwaskowaty smak. Powinna być spożywana w dawkach nieprzekraczających trzech łyżeczek dziennie. Można ją przyjmować na wiele sposobów, prosto z opakowania, robiąc roztwór z przegotowanej wodny, lub mieszając z miodem który wzmacnia korzystne działania pierzgi. Najlepsze efekty wspomagające organizm uzyskamy, spożywając ją dwa razy dziennie. Rano na czczo wypijając ją rozpuszczoną w wodzie (najlepiej rozpuścić ją 12 godzin przed wypiciem) i drugą porcję wieczorem. Pierzga może być używana przez wszystkich: dzieci, młodzież, osoby w sile wieku i osoby starsze. Nie mogą jej używać jedynie osoby uczulone na produkty wytworzone przez pszczoły. Pierzgę należy przechowywać w lodówce w temperaturze od 2 do 6 0C, oraz nie należy przekraczać wskazanego okresu przydatności do spożycia.  

                                                                                                                        Skład chemiczny pierzgi 
Węglowodany

13-55%

głównie: fruktoza i glukoza
Białka 10-40%  
Tłuszcze 1-20%

kwasy nasycone i nienasycone, fosfolipidy, fitosterole; polifenole ok. 1,6%m.in.: flawonoidy, leukotrieny, katechiny i kwasy fenolowe

Witaminy  

rozpuszczalne w wodzie: C (do 300 mg/100 g), z grupy B – B1, B2, B6, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, kwas foliowy, biotyna, rutyna i inozytol; rozpuszczalne w tłuszczach: A (do 200 mg/100 g) i E

Aminokwasy 25 szt m.in. metionina, lizyna, treonina, histydyna, leucyna, izoleucyna, walina, fenyloalanina i tryptofan
Makroelementy   potas, magnez, wapń, sód
Mikroelementy  

miedź, cynk, chrom, mangan, molibden, kobalt, krzem, selen, żelazo

Związki triterpenowe   kwas oleanolowy i jego izomer kwas b- ursolowy  oraz betulina zapobiegająca tworzeniu raka, angiogenezie


Informacje źródłowe:

  1. Emilia Bartosiuk, Maria H. Borawska. Skład chemiczny i właściwości antybakteryjne oraz przeciwnowotworowe pierzgi. „Pszczelarz”. 5, 2014, 2017.
  2. Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia „ Pyłek kwiatowy i pierzga w lecznictwie klinicznym”
  3. Jadwiga Górnicka „Apteka natury”
  4. Apiterapia a zdrowie człowieka – materiały konferencyjne „XX Krajowa Konferencja Pszczelarska w Częstochowie”

Pasieka spełnia wymogi weterynaryjne nałożone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 29 grudnia 2006r. przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego 
Jest wpisana do wykazu pasiek prowadzących sprzedaż bezpośrednią produktów pszczelich 
pod WNI 32045608

Dane kontaktowe

Adres

GOSPODARSTWO PASIECZNE
PASIEKATWOREK
Eugeniusz Tworek
Nowogard woj. zachodniopomorskie

wet. nr ewid. 320452126

Tel. +48 500 553 190
Email Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Licznik odwiedzin

Odwiedza nas 16 gości oraz 0 użytkowników.

Dzisiaj 26

Wczoraj 52

W tym tygodniu 238

W tym miesiącu 941

Od początku 29402

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account