Kilka słów o pierzdze
Pierzga jest to pyłek kwiatowy zmieszany z miodem i wydzieliną gruczołów ślinowych pszczoły. Zebrany, w postaci obnóży, dokładnie ubity w komórkach plastra pszczelego i pokryty z wierzchu warstewką miodu, w celu zabezpieczenia go przed dostępem powietrza. W temperaturze gniazda i beztlenowych warunkach poddany fermentacji pod wpływem bakterii kwasu mlekowego co go konserwuje i czyni łatwostrawnym. W pierzdze jest duża zawartość kwasu mlekowego – ponad 3 %. Pierzga zawiera więcej peptydów i wolnych aminokwasów aniżeli pyłek, natomiast białko jest bardziej aktywne biologicznie i znacznie łatwiej przyswajalne. Jest bogata w witaminy (A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, K, P i PP) szczególnie z grupy B, E i K, posiada pierwiastki: potas, żelazo, selen, magnez, miedź, krzem, chlor, siarkę, mangan. W wyniku przemian biodynamicznych związanych z procesem jej powstawania wzrasta znacznie zawartość enzymów, z których najważniejsze to: inwertaza, katalaza, pepsyna, trypsyna, lipaza i laktaza. Pierzga posiada szerokie zastosowanie lecznicze. Właściwości antybakteryjne i odtruwające, przyśpieszają metabolizm, pierzga wzmacnia układ odpornościowy. Pomocna jest przy obstrukcjach jak i innych problemach układu trawiennego. Ma działanie wzmacniające i regenerujące w okresie szczególnego narażenia na czynniki szkodliwe (po chorobach, przy rekonwalescencji, po operacjach, w niedoborach witamin i minerałów). Zapobiegawczo i leczniczo stosuje się ją przy anemii. Dzięki swoim składnikom wzmacnia psychicznie w stanach depresyjnych, w stresie, przy pracy umysłowej. Pierzga zawiera szeroką i bogatą paletę składników, dzięki czemu jest bardzo dobrym pokarmem odżywczym, reguluje działanie narządów i układów organizmu, stymuluje prace gruczołów dokrewnych. Zwiększa szybkość tworzenia i odbudowy komórek ciała. Pierzga ma specyficzny lekko kwaskowaty smak. Powinna być spożywana w dawkach nieprzekraczających trzech łyżeczek dziennie. Można ją przyjmować na wiele sposobów, prosto z opakowania, robiąc roztwór z przegotowanej wodny, lub mieszając z miodem który wzmacnia korzystne działania pierzgi. Najlepsze efekty wspomagające organizm uzyskamy, spożywając ją dwa razy dziennie. Rano na czczo wypijając ją rozpuszczoną w wodzie (najlepiej rozpuścić ją 12 godzin przed wypiciem) i drugą porcję wieczorem. Pierzga może być używana przez wszystkich: dzieci, młodzież, osoby w sile wieku i osoby starsze. Nie mogą jej używać jedynie osoby uczulone na produkty wytworzone przez pszczoły. Pierzgę należy przechowywać w lodówce w temperaturze od 2 do 6 0C, oraz nie należy przekraczać wskazanego okresu przydatności do spożycia.
| Skład chemiczny pierzgi | ||
| Węglowodany |
13-55% |
głównie: fruktoza i glukoza |
| Białka | 10-40% | |
| Tłuszcze | 1-20% |
kwasy nasycone i nienasycone, fosfolipidy, fitosterole; polifenole ok. 1,6%m.in.: flawonoidy, leukotrieny, katechiny i kwasy fenolowe |
| Witaminy |
rozpuszczalne w wodzie: C (do 300 mg/100 g), z grupy B – B1, B2, B6, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, kwas foliowy, biotyna, rutyna i inozytol; rozpuszczalne w tłuszczach: A (do 200 mg/100 g) i E |
|
| Aminokwasy | 25 szt | m.in. metionina, lizyna, treonina, histydyna, leucyna, izoleucyna, walina, fenyloalanina i tryptofan |
| Makroelementy | potas, magnez, wapń, sód | |
| Mikroelementy |
miedź, cynk, chrom, mangan, molibden, kobalt, krzem, selen, żelazo |
|
| Związki triterpenowe | kwas oleanolowy i jego izomer kwas b- ursolowy oraz betulina zapobiegająca tworzeniu raka, angiogenezie | |
Informacje źródłowe:
Pasieka spełnia wymogi weterynaryjne nałożone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 grudnia 2006r. przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego Jest wpisana do wykazu pasiek prowadzących sprzedaż bezpośrednią produktów pszczelich pod

GOSPODARSTWO PASIECZNE
PASIEKATWOREK
Eugeniusz Tworek
Nowogard woj. zachodniopomorskie
Licznik odwiedzin
Odwiedza nas 19 gości oraz 0 użytkowników.